vineri, 9 iulie 2010

Teatrul ... o lume, un întreg univers



Fenomen complex artistic, teatrul a fost din antichitate un sanctuar, un loc de comunicare cu divinitatea și natura, cu oamenii și cu societatea.În actor, copilul simte omul care-i dezvăluie taina înțelegerii textului, a transpunerii lui într-o lume de vrajă. Vizioanarea de spectacole este calea spre găsirea frumuseții contopirii noastre cu această lume minunată.

Elevii claselor a III-a A și a IV-a B însoțiți de doamnele învățătoare Tatiana Chirănuș, Carmen Tudose și bibliotecarele Vica Beșleagă și Ecaterina Popa au vizionat piesa de teatru pentru copii ”Fata babei și fata moșneagului”.

Biblioteca, fereastră deschisă spre viitor


În ziua de 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, în cadrul Proiectului educațional ”Biblioteca - lumea misterioasă a poveștilor” am invitat elevii Școlii Gimnaziale Șivița la o întâlnire cu biblioteca. La activitate au participat și elevii din clasele a III-a A și a IV-a B însoțiți de doamnele învățătoare Tatiana Chirănuș, Carmen Tudose și bibliotecarul școlar Ecaterina Popa de la Școala Gimnazială Tulucești.

În cadrul acestei manifestări s-a prezentat biblioteca, precum și programul național ”Biblionet - lumea în biblioteca mea”.

Elevii Școlii Gimnaziale Șivița sub îndrumarea doamnelor profesoare Ani Baroni, Tatiana Iosef, Dorina Preda și Elena Ciupitu au prezentat un moment artistic dedicat cărții. Au cântat, au recitat poezii și au încântat spectatorii cu piesa de teatru ”Tinerețe fără ... să învețe și viață fără de ... carte”.

Ion Creangă și farmecul .... ”Amintirilor ”




Așa s-a intitulat activitatea desfășurată pe data de 1 martie 2010 la biblioteaca școlară din cadrul Școlii Gimnaziale Tulucești.

Elevii pregătiți de doamna învățătoare Tatiana Chirănuș au prezentat date biografice, fragmente din opera marelui scriitor, oprindu-se în mod deosebit asupra episodului cu ”furatul pupezei”. S-a organizat și o expoziție de carte.

Această activitate vine să întregească pe cele dedicate poetului Mihai Eminescu și marelui clasic I.L.Caragiale.

Programe de parteneriat

Permanenta colaborare a bibliotecii cu școala a fost concretizată prin încheierea unor parteneriate, care au drept scop cultivarea interesului pentru lectură , creșterea eficienței activităților și implicarea elevilor ca factori activi în viața comunității. În cadrul acestor parteneriate sunt cuprinse activități precum: expoziții cu temă dată, activități dedicate diferitelor evenimente culturale și istorice.
Obiectivele acestor parteneriate sunt: îmbogățirea universului de cunoaștere, dezvoltarea și cultivarea creativității literar-artistice, educarea abilității de a intra în relație cu ceilalți, planificarea, organizarea și desfășurarea unor activități comune.
Cu Școala Gimnazială Tulucești s-a încheiat Proiectul de Parteneriat Educațional ”Cultivarea interesului pentru lectură”, iar cu Școala Gimnazială Șivița Proiectul de Parteneriat Educațional ”Biblioteca - lumea misterioasă a poveștilor”.

miercuri, 7 iulie 2010

Calendarul activităților pe anul 2010

IANUARIE
”160 de ani de la nașterea marelui nostru poet Mihai Eminescu.”
”Unirea Principatelor Române oglindită în literatura română.”
”Să ne trăiești, nene Iancule!”

FEBRUARIE
”Un singur pământ” vizită la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Galați.

MARTIE
”Ion Creangă și farmecul ... ”Amintirilor.”
”Mărțișoare pentru mame.”.

APRILIE
”Paștele în credința noastră.”
”Biblioteca, fereastră deschisă spre viitor.”

MAI
”Teatrul ... o lume un întreg univers” vizionarea unei piese de teatru pentru copii.
”Pădurea - plămânul planetei”

IUNIE
”Povestea copilăriei mele.”

IUNIE - SEPTEMBRIE
”101 povești pentru vacanță”

OCTOMBRIE
”Toamnă bogată”

NOIEMBRIE
”Satul și graiul lui nemuritor”

DECEMBRIE
”1 Decembrie, ziua tuturor românilor.”
”Minunata poveste a lui Moș Crăciun.”

Prezentarea programului Biblionet

Biblionet este un program finanțat de fundația Bill & Melinda Gates în valoare de 26,9 milioane dolari pentru o perioadă de cinci ani care va facilita românilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare și tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriet între IREX, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară.
Lansarea a avut loc pe data de 23 aprilie 2009 și are drept scop sprijinirea bibliotecilor și bibliotecarilor cu tehnologie și formare pentru a putea oferi servicii mai bune comunității.
Obietivele acestui program sunt: furnizare de echipamente pentru biblioteci și software, astfel încât utilizatorii să aibă acces mai eficient la informare, pregătirea profesională a bibliotecarilor pentru utilizarea echipamentelor, astfel încât să poată asigura servicii mai bune utilizatorilor, sprijinirea asociațiilor bibliotecarilor pentru a reprezenta mai bine interesele bibliotecilor, asigurarea sprijinului guvernamental pentru durabilitatea programului.

Programul național Biblionet - lumea în biblioteca mea

Biblioteca comunală Tulucești prin programul Biblionet a primit în ziua de 07.01.2010, echipamente pentru a facilita accesul gratuit al utilizatorilor la internet. Echipamentele constau în 4 calculatoare, 4 camere web, 4 USB, 4 căști,imprimantă, scanner, router, cabluri de rețea. Reprezentantul IREX a fost însoțit în această deplasare de către d-na Cătălina Ciomaga și d-nul Liviu Dediu, reprezentanții Bibliotecii Județene V.A.Urechia” Galați. Valoarea totală a echipamentelor donate bibliotecii în cadrul programului Biblionet este de 7.297,35 lei.

Biblioteca comunală Tulucești

Biblioteca comunală Tulucești se află situată în centrul comunei și este implicată în programul Biblionet